Overslaan en naar de inhoud gaan Skip to footer Skip to search Skip to menu

Bepalen van online doelen voor onderwijsinstellingen

Marcelschuitevoerder
Marcel Schuitevoerder
5 minuten
23 februari 2024
Online doelen wallpaper

Als marketeer binnen een onderwijsinstelling is het bepalen van online doelen misschien wel het meest belangrijke onderdeel voor het succes van je digitale strategie. Maar waarom is dit zo belangrijk? Wat levert het eigenlijk op?

Dit is wat het kan opleveren

Het bepalen van online doelen biedt een duidelijke richting en focus voor je marketinginspanningen. Het stelt je in staat om je middelen effectiever in te zetten en vergroot de kans op het behalen van succes. 

Door het stellen van doelen maak je je prestaties meetbaar. Dit stelt je in staat om je voortgang te evalueren en indien nodig aanpassingen te maken, wat essentieel is voor een voortdurende verbetering van je digitale strategie. 

Bovendien bevordert het betrokkenheid onder medewerkers, aangezien duidelijke doelen een gevoel van richting en doelgerichtheid bieden.

Hoe bepalen we deze doelen?

Eerst een stukje theorie.

Het is belangrijk om het onderscheid te begrijpen tussen online doelen en Key Performance Indicators (KPI's). 

Terwijl online doelen het eindresultaat beschrijven dat je wilt bereiken met je website(s), zijn KPI's meetinstrumenten die worden gebruikt om de prestaties te meten ten opzichte van die doelen. Later in dit artikel gaan we dit nodig hebben.

Een 5 stappenplan

Het bepalen van online doelen vereist een gestructureerde aanpak. Wij gebruiken vaak dit 5-stappenplan:

  1. Onderzoek en analyse: begin met het onderzoeken van je doelgroep, de markt en de concurrentie. Analyseer ook de huidige prestaties van je website, inclusief gebruikersstatistieken en feedback.
  2. Hoofddoelstelling bepalen: identificeer het primaire doel van je website, zoals het verstrekken van informatie of het genereren van leads.
  3. Overige belangrijke doelen bepalen: identificeer andere doelen die belangrijk zijn voor het ondersteunen van je algemene doelstellingen.
  4. Doelen SMART maken: zorg ervoor dat je doelen specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en tijdgebonden zijn.
  5. Prioriteiten stellen: rangschik je doelen op basis van hun belang voor de instelling of opleiding en stel prioriteiten
Studenten op campus

Inspiratie voor jouw online doelen

Voor onderwijsinstellingen komen enkele online doelen vaak overeen:

  • Studentenwerving: aantrekken van potentiële studenten. 
  • Informatievoorziening: verstrekken van relevante en actuele informatie, afgestemd op de behoefte van de doelgroep. 
  • Community building: bevorderen van een gevoel van gemeenschap.
  • Efficiency van de communicatie (eenvoudig beheer) en van het platform (lage ontwikkel kosten).
  • Toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid (inclusiviteit).
  • Positionering van de instelling is duidelijk (branding).

Theorie in de praktijk brengen: een oefening

Beantwoord de volgende vraag om erachter te komen wat de hoofddoelstelling van de website is. Neem er gerust de tijd voor en vraag om input vanuit verschillende perspectieven binnen jouw instelling. Als je een antwoord hebt, helpt het direct met het bepalen van de focus van de website.

Vraag: Wat is het primaire doel van de website? Is het om informatie te verstrekken, leads te genereren, of iets anders? 

Nadat je de belangrijkste doelstelling van de website hebt bepaald, is het tijd om deze SMART te formuleren. Zo wordt het niet alleen een ambitie, maar kan het ook daadwerkelijk worden nagestreefd. SMART staat trouwens voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdgebonden. 

Een voorbeeld van een SMART doel is: Vergroot het aantal inschrijvingen voor cursussen met 25% binnen één academisch kwartaal. 

  • S: het doel is gericht op het verhogen van het aantal inschrijvingen voor cursussen.
  • M: het succes wordt gemeten aan de hand van de toename van het aantal inschrijvingen met 25%.
  • A: het doel is realistisch gezien de potentiële impact van gerichte marketinginspanningen.
  • R: het verhogen van het aantal inschrijvingen kan bijdragen aan het succes van de cursussen en de financiële gezondheid van de instelling.
  • T: het doel moet binnen één academisch kwartaal worden bereikt.

Wat zijn de vervolgstappen?

Hier komen we weer terug op het stukje theorie van zojuist. Want nadat je je doelen hebt bepaald en SMART hebt gemaakt, is het tijd om KPI's op te stellen. De meetinstrumenten die je gaat gebruiken om de prestaties te meten ten opzichte van de online doelen die je hebt bepaald. Voorbeelden van veelgebruikte KPI's zijn:

  • aantal inschrijvingen
  • paginaweergaven per opleiding of cursus
  • conversiepercentage van informatieaanvragen
  • gemiddelde tijd op de site
  • percentage afhakers

Als je de KPI's hebt bepaald, bepaal je vervolgens hoe je deze KPI’s (en daarmee de doelen) gaat realiseren. Daarvoor is het nodig dat je inzicht hebt in je doelgroepen en hun specifieke behoefte/doelen. Je ontwikkelt vervolgens content en marketingstrategieën om de gestelde doelen te bereiken. Maar dat is voer voor een andere blog.

Wil je nu al meer informatie over deze onderwerpen? Neem contact met ons op en we maken graag een afspraak om samen te sparren. Je kunt ook meer informatie over deze onderwerpen vinden op onze website.

Monitoren en evalueren

Monitoren en evalueren: enkele tips

Zoals eerder geschreven is periodieke monitoring, evaluatie en aanscherping belangrijk om te kunnen blijven optimaliseren. Ook dit is voer voor een ander blog maar ik zal je wel een aantal tips geven.

  • Stel een monitoring schema op voor het regelmatig monitoren van je KPI's en doelstellingen. Dit kan dagelijks, wekelijks of maandelijks zijn, afhankelijk van de aard van je doelen.
  • Wijs specifieke teamleden toe om verantwoordelijk te zijn voor het implementeren en volgen van de online doelstellingen. Zorg ervoor dat iedereen begrijpt wat er van hen wordt verwacht.
  • Maak gebruik van analytics tools om het gedrag van je bezoekers op je te volgen. En stel doelstellingen en activiteiten in binnen je analytics tool om specifieke acties of conversies bij te houden, zoals het invullen van een formulier.
  • Analyseer je gegevens door deze te segmenteren op verschillende dimensies, zoals demografie, locatie, apparaat of verkeersbron. Dit kan je helpen om patronen te identificeren.
  • Voer A/B-tests uit om verschillende versies van onderdelen op je website te vergelijken en te bepalen welke het beste presteert in termen van conversie of betrokkenheid.
  • Houd regelmatig rapportage- en evaluatiesessies om de voortgang naar je doelen te bespreken. Identificeer eventuele knelpunten of kansen voor verbetering.

En de laatste is zeker niet de minst belangrijke: wees bereid om je acties en plannen aan te passen als de omstandigheden veranderen.

Door regelmatig te monitoren en evalueren, kun je de effectiviteit van je digitale strategie maximaliseren en blijven inspelen op de behoeften van je doelgroep. 

Wil je meer informatie over deze onderwerpen? Neem contact met ons op en we maken graag een afspraak om samen te sparren. Informatie over onze online marketing diensten vind je hier

Contactpersoon:

Marcel Schuitevoerder / Digitaal strateeg
Marcelschuitevoerder

Heb je een vraag of wil je met ons overleggen?

Finalist helpt je verder
Bij Finalist draait het allemaal om het opbouwen van verbindingen en het beter leren kennen van jou. Wie weet wat voor prachtige dingen we samen kunnen bereiken dus aarzel niet, Finalist staat voor je klaar!
Neem contact op